I DAG ÄR STADEN VÅR

[ Stäng fönstret för att återgå ]

 


Producentens ord:

Häromdagen hittade jag två av de häften som vi sammanställde efter ”Idag är staden vår”. Det ena berättar den historik som ligger till grund för manuset. Det andra innehåller alla de artiklar och recensioner som skrevs om föreställningen. När jag bläddrar igenom båda känner jag verkligen, vilket stort arbete vi gjorde och det här måste vara alla teaterarbetares dröm. Att få möjlighet att från scenen mitt i staden berätta en historia, som mer än vi tror varit med och format vår nutid.

Det är alltid mycket olika människor som är inblandad i en teaterpjäs, men här blev det många fler än vanligt. På första mötet vi hade delade vi upp alla i olika arbetsgrupper. Där fanns kostym, scenografi, utställning, dokumentation, skådespelare, allt som allt 13 grupper och totalt c:a 120 personer. Dessutom tillkom hela tiden fler som hittade en uppgift att utföra. Det var fascinerande och stundtals stressigt, men alltid roligt.

Roligt var det också att publiken fick vara en del i spelet och gå i demonstrationståget och det var ingen som protesterade fast det regnade på premiären.

Att som producent få vara med om att föra en så pass stor och mångfacetterad uppsättning i mål är verkligen en ynnest. Vi ville: Berätta en historia som aldrig får glömmas, engagera så många som möjligt från trakten, skapa en gemenskap inom gruppen och inom kommunen och sist men inte minst: skapa bra teater. Jag tycker att vi lyckades. 

Xenia Hildén, producent  

 


Ordförande, ATF

GLÖM DEM ALDRIG

Det var 1983 som  ABF:s ombudsman Åke Söderman väckte idén att göra ett arbetarspel om en av Söderhamns historias största händelse under 1900-talet, revolutionen som var upprinnelsen till skotten i Ådalen och som har omskrivits som ”röda veckan”.

Efter en lång period av undersökande fas med intervjuer, studiecirklar och forskning startade arbetet med att hitta en samarbetspartner och att göra en realistisk budget.

Folkteatern i länet blev mycket intresserad och efter många turer stod så allting klart för en urpremiär sommaren 1995.

Många människor var engagerade både på och utanför scenen och massmedia gjorde plötsligt politisk debatt av pjäsen.

För ATF innebar spelet att vi fick möjligheten att sprida mer kunskap om stadens historia men också att som amatörer få uppleva att arbeta tillsammans med Folkteatern och ett flertal professionella teaterkamrater.

Spelet sattes upp igen sommaren 1996 med ett omarbetat manus och med ny spelplats.

Vi som hade förmånen att få följa projektet från starten 1983 till uppförandet 1995 kommer aldrig att glömma.

Karin Gustafzon, Ordförande ATF

 


Fotografens ord

I början av året 1995 tog ATFs ordförande, Karin Gustafzon, kontakt med Söderhamns kameraklubb och frågade om klubben ville dokumentera arbetet med I dag är staden vår. Många ville men kunde inte komma ifrån under dagtid, varför jag blev ensam fotograf som dokumenterade arbetet under våren och sommaren 1995.

Många bilder blev det och ingen kan hindra dig att ladda hem dessa för privat bruk, men jag vädjar till dig att respektera upphovsrätten! Om du vill skriva ut en bild med högre upplösning eller om du önskar publicera en bild, kontaktar du mig på nedanstående adress.

Dokumentationen presenteras mestadels i svart/vita bilder och är uppdelad i följande huvudrubriker: Förberedelser, Repetitioner, Föreställning och Övrigt

Om du ser denna pil under någon bild kan du klicka fram en färgbild, alt större bild!

Christer Holm

 

 

[ Fortsättning | Tillbaka ]


© Christer Holm
christer-holm@
hotmail.se
073 7145048